استخرها بر اساس کاربرد و نحوه استفاده از آنها میتوانند در انواعی متنوعی مانند استخر تفریحی، استخر درمانی، استخر قهرمانی، استخر خانگی یا باغی و … ساخته شوند. طراحی و ساخت استخر در ویلاها و باغها نیازمند رعایت قوانین و استانداردهای مهندسی است که در صورت عدم رعایت آنها هنگام ساخت استخر، میتواند خرابیهای بسیاری را به همراه داشته باشد. با توجه به این موضوع، بهتر از پیش از هرگونه اقدامی، ابتدا با مراحل طراحی و ساخت استخر در منزل و یا ویلا آشنا شده و از هزینههای آن اطلاعات لازم بدست آورید، سپس اقدام به ساخت استخر نمایید.
تصاویر نمونه استخر های طراحی شده توسط دفتر یاد
آشنایی با مراحل طراحی و ساخت استخر
طراحی و ساخت استخر شامل 12 مرحله میشود که شامل موارد زیر میشوند:
1. مرحله اول: اخذ مجوز و پروانه ساخت استخر
برای آنکه بتوانید در منزل و یا ویلای خود استخر بسازید، اولین قدم اخذ مجوزهای لازم است. پس از دریافت مجوز، شما باید استخر خود را مطابق مشخصات دقیقی که مسئول ساخت و ساز در اختیارتان قرار میدهد بسازید.
2. مرحله دوم: انتخاب یک مکان مناسب برای ساخت استخر
شما باید بهترین مکانی که در منزل و یا باغ خود در اختیار دارید را برای ساخت استخر انتخاب نمایید. علاوه بر این باید در نظر داشته باشید که ابعاد استخر شما رابطه مستقیمی با ابعاد مکان مورد نظر دارد. پس هنگام انتخاب مکان مناسب، تمامی فاکتورهای لازم را درنظر بگیرید.
3. مرحله سوم: طراحی استخر
پس از انتخاب مکان مورد نظر، نوبت به طراحی استخر میرسد. شما باید تعیین کنید که استخر شما گرد باید یا مستطیل؟ عمق و ارتفاع آن چقدر باشد؟ ابعاد آن چگونه باشد؟ چه تعداد ورودی و خروجی برای استخر تعیین شود؟ پاسخ این سوالات فاکتورهایی هستند که هنگام طراحی استخر باید با طراحان شرکت پیمانکاری مورد نظر خود درمیان بگذارید.
4. مرحله چهارم: حفاری و گودبرداری
پیش از حفاری باید خاک زمین ناحیه مورد نظر از نظر جنس خاک مورد بررسی قرار گیرد. در صورت مناسب بودن، ناحیه مورد نظر توسط ماشین آلات حفاری، گودبرداری شده و در این مرحله رسما ساخت و ساز استخر آغاز میشود.
5. مرحله پنجم: کفسازی و پیریزی استخر
پس از آنکه حفاری زمین به اتمام رسید، باید سطح زیرین برای آغاز پیریزی صاف و یکنواخت شود. اگر خاک محل مورد نظر سست باشد، باید خاک به وسیله کمپکت سفت و فشرده شده و برای افزایش مقاومت کف استخر و بهبود کنترل شیببندی آن، میتوان از یک لایه ضخیم ماسه بادی نیز استفاده نمود.
6. مرحله ششم: آرماتوربندی استخر
آرماتوربندی برای کفسازی استخر، باید به گونهای تقویت شود که در برابر فشار و وزن مایع درون استخر مقاومت بالایی داشته باشد. به این صورت طول عمر استخر نیز افزایش پیدا میکند. نوع و چیدمان آرماتورها بر میزان مقاومت کف استخر تاثیرگذار است.
7. مرحله هفتم: لولهکشی استخر
یکی از بخشهای مهم در زمان طراحی و ساخت استخر، ایجاد کردن شبکه آبرسانی و سیستم لولهکشی، سیستم گرمایش، دمنده، مکش، خطوط برگشت، آبگرم و … است. برای نصب و قرار دادن لولهها در زیر بخش بتنی، باید محاسبات دقیقی انجام شود تا دیگر نیازی به تعمیر یا تعویض قطعات نباشد.
8. مرحله هشتم: سیمکشی برق استخر
برای آنکه تجهیزات و سیستمهای پمپاژ، فیلتراسیون، روشنایی و … بتوانند فعال شوند، باید به یک منبع برق دسترسی داشته باشد. پیش از آنکه اقدام به بتنریزی کف و دیوارهها نماییم، باید سیمکشی برق با رعایت نکات ایمنی و حفاظتی کامل انجام شود تا به دلیل کنار آب قرار گرفتن سیمها، خطرات و آسیبهای جبرانناپذیری به همراه نداشته باشد.
نمونه طراحی و ساخت استخر با فیبر نوری (پروژه دیپلمات ارکیده)
9. مرحله نهم: بتنریزی و آببندی کف و دیوارههای استخر
ضخامت پایه بتنی و دوارههای استخر بر میزان دوام و استحکام استخر تاثیر بسزایی دارد. با افزایش ضخامت بتن کف و دیوارهها، احتمال شکاف و ترک برداشتن آن کمتر بوده و برای مدت زمان طولانی نیازی به تعمیر آن نخواهید داشت. علاوه بر این، ضخامت کف باید از ضخامت دیوارهها بیشتر باشد تا مقاومت آن نیز نسبت به فشار آب افزایش پیدا کند. بتنریزی استخر به دو روش شات کرین (بتنپاشی) و قالبگیری انجام میشود که انتخاب روش مناسب به شرایط استخر بستگی دارد.
بتن پس از گذشت 24 ساعت سخت میشود، اما بخش داخلی آن هنوز به اندازه کافی خشک و مقاوم نشده و باید حداقل 30 روز به آن زمان داد تا بخشهای داخلی و خارجی بتن به طور کامل خشک شده مقاومت لازم را بدست میآورد.در این مدت باید بتن آبیاری شود تا لایههای سطحی آن ترک نخورد.
پس از بتنریزی باید کف استخر و دیوارهها به وسیله ترکیب سیمان سفید، پودر سنگ و چسب بتن که به آن پوشش اپوکسی گفته میشود، به طور کامل آببندی شود تا هیچ راه نفوذی برای خروج آب از این استخر وجود نداشته باشد. در این مرحله پس از اعمال کردن پوشش اپوکسی، باید از نشتی یا عدم نشتی استخر اطمینان پیدا کنیم. برای این کار ابتدا استخر را تا مقدار مشخصی از آب پر کرده و پس از گذشتن چند روز دوباره سطح آب را اندازهگیری میکنیم. در صورت کاهش قابل توجه سطح آب، یعنی دیوار و یا کف استخر نشتی دارد و مجددا باید آببندی شود.
10. مرحله دهم: کاشیکاری کف و دیوارهها
یکی از مراحل مهم ساخت استخر، کاشی کاری آن است. در این مرحله باید از کاشیهایی با رنگها و طرحهای زیبا استفاده شود تا علاوه بر داشتن جنس و کیفیت مناسب و افزایش مقاومت استخر، در جلو و زیبایی ظاهری آن نیز تاثیرگذار باشند. انتخاب کاشی مناسب، استفاده از چسب بادوام، بندکشی ضد آب و … از جمله کارهایی هستند که باید در این مرحله انجام شوند. به طور کلی کاشی کاری استخر در 6 مرحله انجام میشود:
- تمیزکاری کف و دیوارهها به طور کامل
- اندازهگیری متراژ مورد نیاز برای کاشیکاری
- گچکاری
- ملاتریزی
- نصب کاشیها
- دوغابکشی
در انتها باید 72 ساعت از اتمام این مراحل بگذرد تا کاشیها به خوبی سفت شوند.
11. مرحله یازدهم: نصب سیستمهای استخر
در این مرحله باید سیستمهایی بر روی استخر نصب شوند تا کاربرد و عملکرد استخر را بهبود ببخشند. این سیستمها شامل موارد زیر میشوند:
- سیستم تهویه
- سیستم تصفیه استخر و جکوزی
- سیستم گرمایش محیط
- سیستم هوشمند الکتریکال
- سیستم تصفیه شیمیایی و میکروبی
12. مرحله دوازدهم: راهاندازی استخر
در انتها پس از پایان کار باید استخر راهاندازی شده و تست شود تا از عملکرد صحیح سیستمهای گردش آب، فیلتراسیون، روشنایی، پمپاژ، ورودی و خروجیها و … اطمینان حاصل شود. اگر تمامی سیستمها به درستی کار کنند، میتوان گفت استخر شما آمده است و شما میتوانید پس از پاکسازی و تمیز نمودن داخل استخر، از آن استفاده نمایید.
نکاتی که باید هنگام ساخت استخر به آن توجه نمایید
- اگر میزان هزینه ساخت استخر برای شما اهمیت دارد و قصد دارید با کمترین هزینه بهترین استخر را بسازید، پیشنهاد میکنیم از جزئیات و تزئینات گران قیمت خودداری نمایید.
- برای ساخت یک ساخت یک استخر ارزان بهترین انتخاب استخرهای مستطیلی و به شکل جعبه است.
- هرچه عمق استخر بیشتر شود، باید دیوارها و کف استخر بیش از سایر عمقها مقاومسازی شود.
- بهتر است که عمق استخر را بیشتر از 1.8 متر درنظر نگیرید. این عمق اندازه متوسط و نرمالی دارد و خطرات آن نیز کاهش پیدا میکند.
تجهیزات لازم برای ساخت استخر کدامند؟
- فیلتر استخر: آبی که در استخر جریان دارد پس از استفاده دچار آلودگی میشود. با توجه به این موضوع، برای از بین بردن جلبکها و آلایندههای مضری که میتوانند در استخر وجود داشته باشند، استخر شما باید حتما فیلتر داشته باشد. آب درون استخر از دو یا چند فاضلاب اصلی در کف استخر و چند خروجی در بالای استخر فیلتر شده و بقایای آن در سبد صافی باقی میماند تا به راحتی بتوان استخر را تمیز نمود.
- پمپ استخر: پمپ یکی از مهمترین سیستمها در استخر است که به وسیله موتور الکتریکی خود پروانه را داخل محفظه چرخانده و موجب تخلیه شدن آب جاری از مجاری مختلف میشود. قسمت انتهایی پمپ استخر از درب صافی، حلقه صافی، پروانه نهر و موم شافت، سبد صافی و دیفیوزر تشکیل شده است که آب پس از عبور از بخش تخلیه پمپ به قسمت فیلتر خارج میشود.
- سیستم متعالسازی آب استخر: با وجود اینکه فیلتر وظیفه تمیز کردن آب را دارد، باید آب استخر از نظر شیمیایی نیز پاکسازی شود تا تعادل شیمیایی آب استخر برقرار شده و از رشد باکتریها پیشگیری شود.
- استفاده از کلر: کلر یکی از مواد ضعفونیکننده بسیار کاربردی است که با افزودن آن به آب، مواد شیمیایی تولید میکند که موجب پاکسازی آب استخر میشود. کلر باید به همراه یک فیدر شیمیایی به آب اضافه شود تا به طور مساوری در استخر پخش شود. کلر بسیار ناپایدار بوده و واکنش آن با آب در برابر نور خورشید به سرعت تخریب میشود.
چه مدت زمان لازم است تا یک استخر ساخته شود؟
مدت زمان ساخت و اتمام پروژه ساخت استخر به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد و نمیتوان برای آن مدت زمان مشخصی را تعیین نمود. اما به طور معمول بین 8 تا 12 هفته زمان لازم است تا استخر شما تکمیل شود. فاکتورهای تاثیرگذار بر مدت زمان لازم برای اتمام ساخت یک استخر شامل موارد زیر میشوند:
- شرایط آب و هوایی منطقه
- شکل و ابعاد استخر
- مدت زمان لازم برای دریافت مجوز ساخت استخر
- میزان پیچیدگی کار
- محل ساخت استخر
- تعداد افرادی که در طراحی و ساخت استخر دخیل هستند
انواع سیستمهای گرمایشی استخر
برای داشتن یک استخر گرم و تمیز باید از سیستمهای گرمایشی اختصاصی استفاده نمود تا بتوان در هوای سرد نیز از استخر بهرهمند شد. انواع سیستمهای گرمایشی استخر وجود دارند که از جمله تجهیزات محبوب برای استخر به شمار میروند. این سیستمها شامل موارد زیر میشوند:
- پمپهای حرارتی استخر: این سیستم یکی از گزینههای بسیار سازگار با محیط زیست است که گرما را از هوای خارج استخراج کرده و با کمپرسور خود گرمای آن را افزایش میدهد. سپس این گرما را به آب میرساند. این پمپ در هوای کمتر از 45 درجه کار نمیکند. به همین دلیل باید پیش از استفاده از آن شرایط محیط زندگی خود را درنظر بگیرید.
- بخاریهای گازی استخر: در این نوع سیستم گرمایشی گاز دستگاه در یک محفظه احتراق میسوزد و موجب گرم شدن مبدل حرارتی فلزی میشود. زمانی که آب از فیلتر عبور کرد، در انتها به بخاری گازی رسیده و حرارت بخاری را دریافت کرده و گرم میشود. پس از گذشتن مدت زمان مشخصی تمام آب استخر به یک درجه حرارت ثابت رسیده و به گردش در میآید.
هزینه ساخت استخر چگونه محاسبه میشود؟
هزینه ساخت استخر با توجه به مراحلی که باید طی شود، مصالحی که به کار برده میشود، متراژ استخر و … میتواند برای هر طراحی متفاوت باشد. با توجه به این موضوع، شما میتوانید برای اطلاع از هزینههای طراحی و ساخت استخر در مجموعه دفتر یاد با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید.
معرفی یک شرکت ساختمانی معتبر برای طراحی و ساخت استخر
مجموعه دفتر یاد یک شرکت ساختمانی مطمئن و تخصصی در زمینه طراحی و ساخت انواع استخرها به شمار میرود که با داشتن تیمی حرفهای از طراحان و معماران مجرب میتواند صفر تا صد مراحل ساخت استخر را برای شما مطابق قوانین و مقررات لازم و سلیقه و نیاز شما اجرا نماید. شما میتوانید با خاطری آسوده ساخت استخر خود را به این مجموعه سپرده و بهترین نتیجه را از اعتماد خود دریافت نمایید.